Υπηρεσίες – Δράσεις

Γονείς:  Η οικογένεια διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.  Στη σύγχρονη εποχή καλείται να αντιμετωπίσει δυσκολίες, νέες απαιτήσεις και σύμπλοκα φαινόμενα.  Με γνώμονα την ενίσχυση αυτού του σύνθετου ρόλου της το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιεί

α.  ομάδες γονέων

β. βραχείες παρεμβάσεις σε γονείς (ομιλίες, σεμινάρια).

Παιδιά: Υλοποιούνται ομάδες παιδιών και βραχείες παρεμβάσεις σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Ν. Ιωνίας και όμορων δήμων. Στόχος η εκπαίδευση των παιδιών σε προσωπικές δεξιότητες ζωής, και η θωράκιση τους απέναντι στους κινδύνους της σύγχρονης εποχής.

Έφηβοι: Η εφηβεία είναι εκείνη η περίοδος που το άτομο βαίνει προς την ωρίμανση. Καλείται δηλαδή να μεταβεί από το παιδί στον ενήλικα. Πληθώρα αλλαγών σε βιολογικό, ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο συντελούνται.

Ποιος είμαι; Ποια είναι η ταυτότητα μου; Τι δουλειά θέλω να κάνω, αποτελούν ενδεικτικά κάποιες ανησυχίες των εφήβων.  Με στόχο να βοηθήσουμε τον έφηβο να διαχειριστεί ομαλά αυτές τις αλλαγές, πραγματοποιούμε :

  • Ομάδες εφήβων στο χώρο του Κέντρου
  • Βραχείες παρεμβάσεις στο σχολικό πλαίσιο (γυμνάσια, λύκεια).

Εκπαιδευτικοί: Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τον άλλο σημαντικό πληθυσμό για το παιδί.  Καλούνται να διαχειριστούν δυσκολίες στην τάξη, παιδιά διαφορετικών κοινωνικοπολιτικών καταβολών, και να συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση τους. Στην προσπάθεια να στηρίζουμε το σύνθετο έργο τους υλοποιούμε:

  • Σεμινάρια επιμόρφωσης σε αναγνωρισμένα εργαλεία αγωγής υγείας για την εφαρμογή τους στην τάξη
  • Ομάδες εμψύχωσης και ενίσχυσης στο ρόλο του εκπαιδευτικού
  • Συναντήσεις εποπτείας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

Ευρύτερη Κοινότητα: Η πρόληψη αφορά σε όλους είναι δουλειά πεδίου και χρειάζεται τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε αυτό. Για αυτό το λόγο σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιεί ομιλίες, συμμετέχει σε εκδηλώσεις με θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας αλλά και συνεργάζεται με την κατασκήνωση του Δήμου Νέας Ιωνίας, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης.

Συμβουλευτική / Αιτήματα Βοήθειας: Στο πλαίσιο της στήριξης ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχοσυναισθηματικής υγείας, το Κέντρο αναλαμβάνει ραντεβού στήριξης των ενδιαφερομένων βραχείας διάρκειας.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης “Ίριδα” παρέχονται δωρεάν.